Zwerfdieren op vakantie (29-06-2011)

Enige tijd terug ontvingen wij een leuk verzoek van Kids For Animals voor een artikel over zwerfdieren. Op initiatief van Iris Hesseling, presentatrice van het gelijknamige tv-programma op Nickelodeon, zijn we in samenwerking met de Dierenbescherming aan de slag gegaan.

Vorig jaar was Iris op vakantie in Istanbul, een van de drukste steden van Turkije. Daar ging ze logeren bij GamzeTazim (Het Huis Anubis). Op een avond na het dansen kwam ze een broodmagere zwerfhond tegen. Deze hond lag te rillen van de kou, was zwak van de honger en lag in elkaar gedoken van angst. Iris’ lach veranderde in een traan…

Door deze ervaring wilde Iris weten wat ze kon doen om zulke dieren te helpen. Zo kwam zij in contact met de Dutchypuppy Foundation die zich inzet voor zwerfhonden in het buitenland. Wij gaven haar enkele handige tips over wat te doen als je een zwerfhond of zwerfkat tegenkomt op vakantie!

wereldzwerfdierendag2

Wat kun jij doen?

 • Neem geen zwerfdier mee naar huis! Deze dieren kunnen ziektes meedragen.
 • Ga op vakantie langs de lokale dierenopvang en neem diervoeding of speeltjes mee. Vraag wie er voor de zwerfdieren zorgt en of je ze wel of niet mag voeren.
 • Vertel plaatselijke dierenbeschermingsorganisaties waar je een zwerfdier hebt gezien.
 • Niet wegjagen! Zwerfdieren zijn over het algemeen niet gevaarlijk.
 • Ga met een zieke of gewonde hond naar de dierenarts.
 • Zet water op een beschutte plek, een eindje weg van het hotel/camping ivm overlast.
 • Vraag andere toeristen het geven van water over te nemen als jouw vakantie voorbij is.
 • Als er geen beschutting is, kun je hier voor zorgen met behulp van een doek of kartonnen doos
 • Vraag wie in jouw hotel de zwerfdieren voert en of je kunt helpen door voer te kopen
 • Breng achtergelaten puppy’s of kittens naar een dierenasiel of dierenbescherming (let op: alléén als je zeker weet dat de moeder niet meer terugkomt!)
 • Oudere puppy’s en kittens kunnen brokjes krijgen.
 • Als het hotelpersoneel dieren wreed behandelt, laat dan weten dat je het hiermee niet eens bent. Zeg bijvoorbeeld dat je nooit meer naar dit hotel gaat!
 • Zie je een achtergelaten hond aan een ketting? Neem deze dan niet zomaar mee. In sommige landen wordt dit gezien als diefstal en kan je een hoge straf krijgen. Maak een foto, schrijf de plaats op en geeft dit door aan de reishostess, hotelmanager of toeristenbureau.

 

Wist je dat?!
Een duurzame oplossing voor het zwerfdierenprobleem is het vangen, onvruchtbaar maken (steriliseren) en terugplaatsen van de dieren. Dit voorkomt dat er meer zwerfdieren bijkomen waardoor het aantal dieren zal uiteindelijk afnemen!

Voor informatie over Kids For Animals kun je terecht op hun website.

Naar de nieuwspagina...