Dutchypuppy ontmoet oprichtster Huayang Dog Rescue Center (30-06-2011)

Op 5 juni is een van onze vrijwilligsters afgereisd naar het verre Thailand om het zwerfhondenproject in Huayang te bezoeken. Tijdens haar verblijf heeft Ingrid van Bree de oprichtster van HDRC ontmoet, Warin Taphaothong. Ook heeft zij de medewerkers gesproken, foto’s en filmopnames gemaakt tijdens haar bezoek. Hieronder kunt u het reisverslag lezen.

Na een lange vlucht van 12 uur kom ik veilig aan op Bangkok Airport, Thailand. Ton, een medewerker van Huayang Dog Rescue Center haalt mij op. Samen reizen we door naar zijn woonplaats in Banglamung. Daar word ik uitermate vriendelijk en gastvrij ontvangen en ik krijg een rondleiding door Tons eigen gebouwde huis.

Het ziet er allemaal mooi uit met een schitterend dakterras waar je ‘s avonds lekker kan eten. Ik krijg een pittige noodle soep voorgeschoteld. Mijn eerste ontmoeting met het echte Thailand vind ik zo bijzonder. Ik word naar mijn hostel gebracht waar ik kan bijkomen van mijn vlucht. Dit doet me goed. ‘s Avonds eten we inderdaad op het dakterras. Een goed begin van een bijzonder bezoek aan Thailand.

  HDRC bezoek HDRC bezoek3

De ontmoeting

De volgende morgen vertrekken we op tijd naar Huayang wat ten zuiden van Bangkok ligt. De rit duurt al gauw zo’n 7 uur. Als we aankomen bij het hondenopvangcentrum ontmoet ik Warin, de oprichtster. Ze is druk in de weer met alle honden, maar ze komt al te graag gedag zeggen. Mijn eerste indruk is goed, Warin lijkt me een leuk mens met het hart op de goede plaats. Ik krijg een rondleiding door de hondenopvang en direct begrijp ik de omvang van de zwerfhondenproblematiek in Huayang (wat overigens een klein dorp is). Warin vangt momenteel zo’n 250 honden op, gelukkig heeft ze een flink terrein voor al deze honden.         

HDRC bezoek4     HDRC bezoek6

Het hondenopvangcentrum

Wat ik zo zie is dat de honden in redelijk goede gezondheid zijn, gezien hun situatie. Het blijven zwerfhonden. Er zijn veel honden die een poot missen en een enkele hond heeft bijtwonden. Het probleem met zo’n grote groep honden is de rangorde onderling. De dominantste honden bepalen wie er te eten krijgt. Zo simpel is dat. Dit effect zie je goed terug; sommige honden zijn te mager. Hier moet een oplossing voor worden gevonden, heb ik Warin verteld.

HDRC bezoek7 HDRC bezoek12

Vroeger en nu

Ton vertelt me dat het er hier vorig jaar nog niet zo florisant bijstond. De honden hadden weinig schuilplaatsen tegen weer en wind. Ook waren er geen recovery ruimtes voor gewonde honden of een puppyopvang om de kleintjes te beschermen tegen de volwassen honden. Vandaag de dag ligt het opvangcentrum er een stuk beter bij. Nu staat er een aantal grote schuilplaatsen op het terrein. Dit biedt de honden wat verlichting tijdens regen of hitte. Ook geeft het de honden hun eigen plekje. Voorheen had de hondenopvang een schamele omheining van golfplaten waar honden zo overheen konden springen. Dit was natuurlijk niet de bedoeling dus is er een fatsoenlijke omheining van betonblokken neergezet. Het ziet er een stuk degelijker uit dan voorheen.

Ook zijn er een grote puppycare en enkele ziekenboegen gebouwd. Niet zo lang geleden had de opvang geen watervoorziening. Er was geen vers drinkwater voor de honden. Nu zie ik een waterpomp met filtersysteem staan. Ton legt uit dat deze pomp voor een goede waterdruk zorgt en de honden van goed drinkwater voorziet. Erg belangrijk in een warm land als Thailand. Ik ga morgen met Warin meelopen om te zien hoe een werkdag er in Huayang Dog Rescue Center eruitziet. 

HDRC bezoek9 HDRC bezoek11

 HDRC bezoek10 HDRC bezoek8

HDRC bezoek28 HDRC terrein

 

Op deze fimpjes kunt u zelf zien hoe Huayang Dog Rescue Center eruit ziet:

  

Link bovenstaand filmpje

 

Link bovenstaand filmpje

Wordt vervolgd

Voor meer informatie ga naar Huayang Dog Rescue Center of ons meest recente nieuwsartikel over de stichting.

Naar de nieuwspagina...