Servische springt in de bres voor dieren in Belgrado (24-08-2011)

Stichting Help Animals maakt zich hard voor het zwerfdierenprobleem in de Servische hoofdstad Belgrado. Al jaren kampt deze stad met een overschot aan zwerfhonden- en katten. Om dit probleem tegen te gaan heeft oprichtster Zlata in de afgelopen twee jaar honderden honden en katten geholpen!

Zoals in veel landen staat ook in Servië dierenwelzijn op een laag pitje. De overheid ziet geen belang in het helpen van dieren in nood. Oplossingen die bedacht worden door gemeenten zijn veelal zeer ondiervriendelijk. De zogehete “killing stations” zijn ook in Belgrado geen onbekend begrip. Het zijn vaak burgers zoals Zlata die zelf het initiatief nemen om dieren een helpende hand toe te steken.

Hondenasiel Riska vangt ongeveer 426 honden op waarvan een deel is ondergebracht bij een aantal privéadressen. Kattenasiel Jessica zorgt voor zo’n 130 katten welke verdeeld zijn onder diverse kamers in Zlata’s huis. De benedenverdieping heeft een groot buitenverblijf. Nog niet alle kamers beschikken over airco, omdat de aanschaf hiervan heel duur is, maar Zlata probeert alles zo koel en aangenaam mogelijk voor de katten te houden. Zieke katten en kittens zitten in aparte ruimtes. Zlata verzorgt al deze dieren met slechts twee betaalde krachten. Vrijwilligers zijn bijna niet te krijgen in Servië.

Help Animals Servië1

In 2010 heeft Zlata in totaal 102 honden en vier katten herplaatst. Deze dieren waren gesteriliseerd, gechipt en gevaccineerd. Help Animals organiseerd ook sterilisatieacties voor zwerfkatten en mensen met een kleine beurs kunnen hun kat gratis laten helpen. Nazorg vindt plaats in asiel Riska. Op kosten van de stad Belgrado organiseren ze acties om zwerfhonden (teefjes) te vangen, daarna te steriliseren en weer terug te plaatsen op de plek waar ze gevangen zijn. De dieren worden meteen gechipt en tegen hondsdolheid ingeënt. 

Zlata heeft prijsafspraken met een dierenwinkel over grit en voer en met een slachterij die restafval levert, maar nog steeds zijn de kosten erg hoog. Medicatie wordt wel eens gedoneerd, maar meestal moet Zlata het zelf aanschaffen. Er zijn een aantal donateurs, maar deze zijn schaars aangezien dierenwelzijn niet belangrijk genoeg wordt gevonden. 

 Help Animals Servië2

Er is dringende behoefte aan meer geld; er blijven dieren bijkomen en onderhoud is hard nodig. Het hekwerk rondom het asiel Riska is aan vervanging toe. En hoewel al driekwart van de vloeren uit beton bestaat, zitten er nog steeds honden op de onverharde bodem, die bij regen verandert in een modderpoel. Ook materiaal om hokken te maken/op te knappen is hard nodig, want de winters zijn erg streng. Een hondenhok met een baal stro is voor veel honden nog steeds een droom. Verder moeten er snel twee nieuwe puppykennels komen en verkeert het kattenverblijf in een slechte toestand.

Help Animals Servië3

Help Animals heeft onlangs de zorg overgenomen van 17 katten van een man die in februari overleed. Ook worden er iedere week dozen met nesten jonge katjes of pups bij het hek van het asiel achtergelaten die met alle liefde weer worden verzorgd. Verder heeft Help Animals dieren overgenomen van het asiel in Backa Topola, omdat de eigenaar in maart 2011 overleed. Weer extra dieren erbij… Ze hebben het er al met al vreselijk druk mee en dan te bedenken dat Help Animals eigenlijk maar uit drie personen bestaat!

Voor informatie ga naar de website van Stichting Help Animals.

Naar de nieuwspagina...