Stadsschouwburg doet eerbetoon aan herdershond (05-09-2011)

Sinds afgelopen zaterdag hangt er nu ook een portret van een hond in Stadsschouwburg Amsterdam. Kunstenaar Fred Schley vereeuwigde de hond Ilja (1981-1996) op het schildersdoek. Dit was zijn eerbetoon aan de herdershonden die in het toneelstuk Going to the dogs meespeelden. De voorstelling van Wim T. Schippers ging in september 1986 in de schouwburg in première.

Honden zijn sinds mensenheugenis boeiende dieren om te schilderen. Dit moet Fred Schley vroeger ook hebben gedacht toen hij Going to the dogs had gezien. In het toneelstuk liepen er zes afgekeurde politiehonden zenuwachtig op het toneel. Ze snuffelden rond, deden hun behoefte, blaften en keken naar de televisie op het podium. Schippers zei destijds dat de honden zich prima aan het script hielden. Menige toeschouwens hadden daar zo hun eigen mening over. Er speelden geen mensen in het toneelstuk mee.

Going to the dogs kreeg zelfs recensies uit het buitenland. Een recensent gaf te kennen dat hij de tekst (‘wraf, wraf’) wat eentonig vond.

Het schilderij van Fred Schley hangt naast een portret van Mary Dresselhuys. Verder zijn schilderijen van theathergrootheden als Joop Admiraal en Ko van Dijk in de eregalerij opgenomen.     

Stadsschouwburg1 Stadsschouwburg2

Bron: ANP

Naar de nieuwspagina...