Hondenhelden 9/11 voor tiende jaar herdacht (11-09-2011)

Het is tien jaar na de tragische gebeurtenissen van 9/11. Waar de meeste media zich richten op de menselijke slachtoffers geeft Yahoo News speciaal aandacht aan de vierpotige helden. Een slideshow toont hulphonden van Search Dog Foundation. Deze honden zochten dagenlang naar overlevenden, menselijke overschotten, of stonden nabestaanden bij.

Meer dan 300 hulphonden zochten onvermoeibaar de rampplaatsen van het WTC en het Pentagon af naar slachtoffers. Zij werkten wekenlang elke dag tussen de puinhopen in rookvervuilde omgevingen. 

Rescue dogs 9-11 1 Rescue dogs 9-11 2

Een hond, nu een beroemde held, genaamd Roselle heeft haar blinde baasje langs 78 trappen succesvol naar beneden begeleid, 15 minuten voordat het WTC gebouw instortte. “Ze heeft niet eens geblaft of gepiept toen brandweerlieden langs haar de trap op kwamen stormen”, zegt Hingson, de eigenaar van Roselle.

Een blonde labrador genaamd Sirius was de enige hond die stierf op de dag van de ramp. Zijn baasje, Lt. D. Lim, zette de hond in de kennel toen het eerste vliegtuig een WTC toren raakte. Lim ging op  onderzoek uit. Toen de toren instortte werd Sirius bedolven onder het puin en overleed. Lim werd vijf uur later gered.

  Rescue dogs 9-11 3 Rescue dogs 9-11 4

In ziekenboegen, opgericht door Animal Emergency Services, werden de honden na iedere dienst behandeld tegen de giftige stoffen die zij hadden binnengekregen. Niet alle honden die hielpen tijdens 9/11 waren reddingshonden. Sommige honden waren speciaal getraind om emotionele steun te verlenen aan reddingsdiensten en nabestaanden van overledenen. Therapiehonden vergezelden nabestaanden op ferrytochten op de Hudson rivier, langs de plek van de ramp. Sommige mensen hielden de honden vast en lieten hun ingehouden verdriet los. Anderen werden gekalmeerd door het omhelzen van de hond.

“Als we deze vierpotige wonderen eren, benadrukken we dat honden (en andere dieren) van ons afhankelijk zijn zoals ook wij afhankelijk zijn van hen”, zegt Dr. Ganzert, president en CEO van American Humane Association.

Zie ook deze slideshow en informatie over Herodog Awards.

Bron: American Humane Association

Naar de nieuwspagina...