Eerste hulp bij honden van levensbelang (12-09-2011)

Als onze trouwe viervoeter ziek is of een ongelukje heeft gehad, kun je als baasje vaak meer doen dan je denkt. Dit vond ook het bestuur van kynologenclub Scheldezoon in Bergen op Zoom. Zij organiseren cursussen Honden EHBO en hondenverzorging. Vanaf 4 oktober starten de eerste lessen. Met de aanmeldingen loopt het storm. Er is zelfs al een wachtlijst.

Honden zijn niet alleen onze huisdieren, maar ook onze maatjes. We willen dan ook niet dat onze hond iets ergs overkomt. Daarom is het belangrijk dat je als eigenaar weet wat je moet doen in een noodgeval.

De Bergse dierenarts Steven Buijs, werkzaam in Dierenhospitaal Visdonk in Roosendaal, gaat de cursus in clubhuis ‘t Woeste Hol van Scheldezoom verzorgen. Het belangrijkste wat de cursisten volgens Buijs gaan leren is het snel handelen bij ziekte of ongeval. “Ze moeten spoedonderzoek doen om er zo achter te komen of ze het zelf kunnen verzorgen of dat de dierenarts ingeschakeld moet worden.”

De cursus gaat over de bouw en functie van het hondenlichaam, veelvoorkomende ziekten en afwijkingen, over eerste hulp bij ongevallen en over verzorging van de dieren. Buijs: “De cursisten leren dat niet in alle gevallen een dierenarts nodig is. “Als ze tijdens het knippen van nagels te ver gaan en in het vlees knippen, moeten ze zelf een verbandje kunnen aanleggen. Wij doen precies hetzelfde,” zegt Buijs.

Van ‘grootmoedermiddeltjes’ moet Buijs niet veel hebben. Zo gebruiken mensen zout om een hond te laten braken wanneer hij een voorwerp of ongewenste stof heeft gegeten. Buijs raadt dit ten strengste af. “De hond kan daardoor zoutvergiftiging oplopen. Wij hebben daar geschikte injecties voor.”

Cursus EHBO voor honden

De Bergse dierenarts Steven Buijs. Foto Robert van den Berge/het fotoburo

Bron: BNdestem

Naar de nieuwspagina...