Witte jassen syndroom ook bij honden (15-09-2011)

Schiet jouw bloeddruk ook omhoog als je een afspraak hebt bij de tandarts of huisarts? Dan heb je waarschijnlijk last van het witte jassen syndroom. Niet getreurd, je bent niet de enige. Recent onderzoek wijst uit dat ook gepensioneerde Greyhounds vaak een verhoogde bloeddruk hebben wanneer zij een bezoekje brengen aan de dierenarts.

Volgens de onderzoeksresultaten schieten Greyhounds vaak in de stress zodra ze zich in een kliniekachtige setting bevinden. De honden, die vaak geadopteerd zijn na het eindigen van hun racecarrière, blijken nerveuzer dan hun soortgenoten.  Andere studies wijzen uit dat de bloeddruk van Greyhounds iets hoger uitvalt dan bij andere hondenrassen.

Onderzoekers hebben de bloeddruk van 22 gezonde, volwassen, gepensioneerde greyhounds gemeten. Deze honden waren onderdeel van een bloeddonorprogramma. De metingen zijn in drie verschillende situaties uitgevoerd: thuis in het bijzijn van hun baasje, thuis bij een veterinaire student met handschoenen aan en in een dierenartsenpraktijk bij een veterinaire arts met handschoenen aan. Het onderzoek toont aan dat de honden een aanzienlijk lagere bloeddruk hebben wanneer deze wordt gemeten thuis bij het baasje of in het huis van de veterinaire student. De bloeddruk gemeten in de dierenartsenpraktijk was een stuk hoger.

Meer huisdieren hebben een verhoogde bloeddruk wanneer zij een bezoekje brengen aan de dierenarts. Het verschil is dat bij de meeste dieren de bloeddruk na een tijdje terugzakt naar een normale waarde. Voor racehonden is dit niet altijd het geval.

De onderzoekers willen meer onderzoek doen om te achterhalen of de tijdelijke stresssituatie ook kan leiden tot nierfalen of ziekte. De studie is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Veterinary Internal Medicine.

Witte jassen syndroom bij honden

Bron: LATIMES

Naar de nieuwspagina...