SDB trotseert beunhazen in Zenica (19-09-2011)

Stichting Dierenopvang Bosnië heeft gebikkeld om het recht op projecten in de Bosnische stad Zenica te krijgen. Wie de laagste prijs biedt voor een sterilisatie krijgt van de gemeente hetzelfde bedrag en moet het verschil zelf bijleggen. Een groep lokale dierenartsen met dubieuze bedoelingen bood een  ondermaats bedrag. Onverschrokken deed de stichting het laagste bod en liet de beunhazen een toontje lager zingen.

De voorbereidingen van de reis naar Bosnië waren niet zonder zorgen en problemen. Het was een flinke uitdaging om alle benodigde materialen voor het project bij elkaar te krijgen waaronder narcosemiddelen. Toch  is het SDB gelukt om vorige week met de sterilisatieactie van start te gaan in Zenica. Momenteel werkt een gemotiveerd team aan de grootste sterilisatieactie die de stichting tot nu toe heeft georganiseerd. Sinds de aankomst in Zenica zijn er 83 dieren gesteriliseerd.

SDB Bosnië september 2011.1

Dwarsliggende partijen deden er alles aan om ervoor te zorgen dat SDB niet aankwam in Zenica. Vooral de groep lokale dierenartsen heeft het SDB erg lastig gemaakt. Normaal is de kostprijs voor een sterilisatie in Zenica 55 euro, waarvan een deel wordt betaald door de gemeente. De kosten van de artsen worden meestal door SDB voldaan. Tot nu toe was er een prima samenwerkingsverband. Maar de groep lokale dierenartsen wilde maar wat graag het recht op de projecten overnemen. “Dit klinkt mooi, maar deze groep heeft niet de capaciteiten en de middelen om dieren op de juiste manier te steriliseren. Er is al een geruime tijd een aanzienlijke dreiging dat de dierenartsen van plan zijn een groot deel van de honden direct te bestempelen als zeer agressief waardoor inslapen de enige legale optie is. Dit konden we niet laten gebeuren,” zegt SDB.

De groep dierenartsen heeft het ondermaatse bedrag van 35 euro geboden. SDB weet waarom dit bedrag zo laag is. Ze gebruiken een aantal pijnstillers niet, werken met oude afgedankte materialen en geven niet alle honden antibiotica. Zeer zorgelijk dus. SDB heeft uiteindelijk een bod gedaan van 30 euro per sterilisatie. Stichting Dierenopvang Bosnië heeft het verschil en alle bijkomende kosten zelf moeten bijleggen.

Voor meer informatie ga naar de website van SDB.

Naar de nieuwspagina...