Protest tegen broodfokkers in Belgi (24-09-2011)

In het Belgische Gent zijn gisteren meer dan tweehonderd hondenliefhebbers met hun viervoeters de straat opgegaan. De optocht ging langs de kantoren van de federale overheidsdienst Dierenwelzijn en diende als protest tegen malafide hondenfokkerijen. Het initiatief voor de protestmars ging uit van vereniging Anti Broodfok Actie (ABA) die via social networks Vlaamse dierenliefhebbers bijeenbracht.

ABA-voorzitter Marc Vermesen maakte samen met een aantal vertegenwoordigers van raskwekerijen en dierenasielen zijn standpunt bekend bij de inspecteurs van de FOD Dierenwelzijn. Tijdens het gesprek zijn de partijen overeengekomen een comité voor Toezicht op Inrichtingen voor Huisdieren op te richten. Nieuwe wetsregels over dierenwelzijn is de volgende stap.

Met de optocht wil ABA ook een duidelijke boodschap doorgeven aan kinderen. Als kinderen in een dierenwinkel tegen een glazen kooi tikken waarin zo’n lief klein hondje zit, realiseren ouders zich niet dat die puppy’s ook een moeder hebben. 

“In België zijn er 679 hondenkwekerijen. Een aantal daarvan wordt geleid door broodfokkers. Die kweken op grote schaal puppy’s met de bedoeling zoveel mogelijk dieren te verkopen en zoveel mogelijk winst te maken. Dit gaat ten koste van de mentale en de fysieke gezondheid van de moederdieren. Ze worden in donkere, aftandse hokken opgesloten, zonder enig menselijk contact. Wanneer ze fysiek uitgeput zijn, worden ze bedankt voor bewezen diensten en in een asiel achtergelaten of de kop ingeslagen. Wie nietsvermoedend een jonge hond koopt van zo’n broodfokker, heeft veel kans een mentaal gestoord dier met probleemgedrag in huis te halen. De dieren hebben tijdens het opgroeien geen socialisatieperiode doorgemaakt en worden angstig en agressief. Helaas komen zulke schrijnende situaties pas aan het licht wanneer een kwekerij failliet gaat”, zegt Vermesen.

Bron: Nieuwsblad.be

Naar de nieuwspagina...