Zwerfdierenproblematiek haalt agenda Europees Parlement (20-10-2011)

Het welzijn van zwerfdieren is nu officieel een item op de agenda van het Europees Parlement. Dankzij een meerderheid van de stemmen is de schriftelijke verklaringaangenomen die de zwerfdierenproblematiek in Europa op een diervriendelijke manier wil aanpakken. Dit is gebleken uit de stemming van 13 oktober 2011 onder de parlementaire leden.

De schriftelijke verklaring stelt strenge straffen voor het dumpen en mishandelen van huis- en zwerfdieren. Ook stelt de verklaring dat EU-lidstaten in hun wetgeving vastleggen dat de overpopulatie van zwerfhonden op humane wijze moet worden tegengegaan door sterilisatie- en vaccinatieprogramma’s. Ook op de naleving van deze wet moet worden toegezien. De verklaring moest door tenminste 378 leden worden ondertekend. Tot kort voor de stemming was het afwachten of deze meerderheid werd behaald.

wereldzwerfdierendag2

Vaak klinkt het argument dat het beleid t.a.v. zwerfdieren een zaak van nationaal niveau is en geen zaak van de EU. Daar is deze week een kleine verandering in gekomen.

Er is dus reden tot optimisme, maar nu moet het voor Brussel nog duidelijk worden welke wetten het dierenwelzijn moeten waarborgen.

Bron: Stichting Viervoeters

Naar de nieuwspagina...