Hebben huisdieren last van winterritme? (28-11-2011)

Je zou denken dat het onwaarschijnlijk is dat huisdieren hinder ondervinden van de overschakeling van zomertijd naar standaard tijd. Hun ritme bestaat uit eten- slapen-eten-slapen. Maar in feite blijken sommige huisdieren zo afgestemd te zijn op het leefritme van hun baasjes dat een verschuiving van een uur onze dierenvriendjes wat in verwarring kan brengen.

Net zoals mensen hebben dieren hun eigen interne klok die hen verteld wanneer ze moeten eten, slapen en wakker worden. Deze biologische klok of circadisch ritme (bioritme) wordt gedreven door zonlicht. Huisdieren worden hier wel wat minder door beïnvloed dan wilde dieren omdat huisdieren nu eenmaal leven in een kunstmatige omgeving waar licht niet alleen van de zon komt maar met schakelaars geregeld wordt.

Winter hond

Maar sommige dieren met een heel stabiel dagelijks ritme zijn echte gewoontedieren en kunnen even van slag zijn als ze een uur vroeger uitgelaten worden of hun bak voer op een ongewone tijd krijgen. Meestal hoor je ze niet klagen maar ze kijken wel vol begrip naar het baasje als die over de omschakeling zit te klagen…

Naar de nieuwspagina...