Hond stamt af van Chinese wolf (30-11-2011)

Honden blijken af te stammen van Chinese wolven die duizenden jaren geleden zijn gedomesticeerd. Dit weerlegt de theorie dat honden uit het Midden-Oosten komen, zoals tot nog toe werd aangenomen op basis van archeologisch onderzoek.

Chinese wolf

De Finse geneticus Peter Savolainen concludeert dit in een onderzoek dat donderdag is gepubliceerd in het gezaghebbende vakblad Heredity. De wetenschapper heeft met Zweedse en Chinese collega’s gekeken naar erfelijk materiaal van honden over de hele wereld.

Hond-wolfhybridisatie

Uit de studie blijkt dat de genen van alle honden voor ten minste de helft identiek zijn. In Zuid-China komen echter vrijwel alle wereldwijd bekende hondengenen voor, wat het waarschijnlijk maakt dat het het brongebied van de meeste hondenrassen is.

Het temmen van wilde wolven is niet ongewoon in Zuid-China. Wel is het zo dat er in de loop van de geschiedenis in verschillende regio’s enige bijmenging is geweest door contact met lokale wolvenpopulaties. Deze ‘hond-wolfhybridisatie’ heeft bij de meeste rassen echter maar een zeer geringe invloed gehad, concludeert Savolainen.

Bron: AP/AD

Naar de nieuwspagina...