Vuurwerk: voor veel dieren stressvol (27-12-2011)

Vuurwerk is altijd een mooi gezicht, maar voor veel huisdieren erg angstaanjagend. Ze horen het niet alleen dubbel zo hard als mensen, ze begrijpen vooral niet wat al dat lawaai, de kruitgeur en felle lichten betekenen. Daardoor levert Oud & Nieuw vaak veel stress op voor uw huisdieren. Hier wat handige tips.

Vuurwerk en huisdieren

Met wat handige tips is veel leed te voorkomen:

  • Het beste is om huisdieren langzaam te laten wennen aan vuurwerk. Dit kan door te werken met een vuurwerk CD of een vuurwerktraining bij een hondenschool. Hiermee moet u wel op tijd beginnen, anders werkt het onvoldoende.

  • Wees terughoudend met het gebruik van medicatie. Er kunnen stoffen in zitten waarvan uw huisdier weliswaar verdoofd raakt, maar het gehoor hetzelfde blijft. In sommige gevallen is het dier zelfs gevoeliger voor geluid. Daardoor voelt het dier de angst nog steeds (en soms dus zelfs meer angst), terwijl ze er door hun verdoofde lichaam niet op kunnen reageren. 

  • Laat de hond op oudejaarsnacht vóór 22.00 uur aangelijnd uit.

  • Houd katten in huis en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn. 

  • Stel het avondeten uit tot later op de avond. Ze zijn daardoor hongeriger en hebben minder aandacht voor het vuurwerk. 

  • Laat ze het liefst zelf een plekje opzoeken in huis waar ze zich het beste voelen. 

  • Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet radio of TV aan. De prikkels van buiten vallen dan iets minder op. 

  • Zorg dat het huisdier gechipt en geregistreerd is (bv bij www.petlook.nl) en zijn naamkokertje om heeft, zodat in geval van onverhoopt weglopen het dier snel en makkelijk teruggevonden kan worden. 

  • Ga niet overdreven troosten (tenzij er sprake is van complete paniek), het dier krijgt dan de indruk dat er iets mis is en dat zijn angst terecht is. Het beste is om zelf zo normaal mogelijk gedrag te vertonen. 

  • Straf het dier niet bij een angstige reactie. Uiteraard doen we een beroep op ieders fatsoen om vuurwerk niet dicht in de buurt van dieren af te steken.

Naar de nieuwspagina...