Met je hond op wintersport (09-01-2012)

Sneeuw in Nederland is op dit moment nog volop te zoeken. Maar in de Oostenrijkse en Franse Alpen ligt er volop sneeuw om fijn te kunnen genieten van de wintersport. Ga je op wintersport om voornamelijk te skiën dan is het meenemen van je hond waarschijnlijk niet makkelijk maar hou je van andere activiteiten zoals wandelen en langlaufen? Veel honden vinden dit ook in de sneeuw geweldig om te doen!

Gezonde honden vinden spelen in de sneeuw heerlijk en kunnen daar ook goed tegen. Maar als je zelf twijfelt of jouw hond ook wel van een wintersport zal genieten, overleg dan altijd met je dierenarts of je er wel goed aan doet om je hond mee te nemen. Een onbezorgde wintersport is alleen maar mogelijk als je hond nergens last van heeft. 

Besluit je je viervoeter mee te nemen informeer van te voren goed wat de regels in het wintersportland zijn als het gaat om loslopen, toegang tot restaurants, het opruimen van poep en eventueel het gebruik van de skilift. Meer informatie vind je op www.dogsincluded.nl

Daarnaast zijn er wat algemene dingetjes om rekening mee te houden:

Hond en wintersport

Voorkom onderkoeling
Honden met een normale vacht hebben het niet snel koud. Bij een actieve winterwandeling krijgen ze het zelfs warm. Het gevaar loert bij het uitrusten in de sneeuw. Even op adem komen kan natuurlijk geen kwaad maar langer in de sneeuw liggen is niet goed. Dan koelen de spieren en ingewanden te veel af. Neem dan ook iets mee waarop de hond kan liggen om te rusten.
 
Honden die een dunne vacht of weinig haar hebben kunnen het best een goede bescherming dragen tegen de kou. Een dekje is daarbij onvoldoende omdat vooral de buik warm moet blijven.

Voorkomijsvorming tussen de tenen
Vooral honden met een langharige vacht hebben last van ijsvorming. En enkel ijspegeltje in de vacht is geen probleem. Maar wanneer de sneeuw gaat klonteren tussen de tenen kan lopen pijnlijk worden. Dit kun je voorkomen worden door de lange haren tussen de tenen en op de voetzolen kort te knippen. 

Vaseline aan brengen op de kussentjes en tussen de tenen voorkomt tijdens een korte wandeling de meeste ijsvorming.

Bij een lange winterwandeling zijn schoentjes voor de hond het beste advies. Zij beschermen niet alleen tegen sneeuw maar ook tegen beschadigingen.

Voorkom ‘wintervoeten’
Hondenpoten zijn prima bestand tegen sneeuw en kou. Maar net zoals wij vinden ze het daarna ook wel weer erg lekker om zich snel op te warmen. Wanneer een hond zich aan zijn voetzolen gaat likken gaat het opwarmen te snel en worden de voetzolen te heet. Ze krijgen dan ´wintervoeten´ die kriebelen en prikken en soms ook rood worden. Dat is niet schadelijk maar wel vervelend voor je hond. 

Je kunt dit voorkomen door in ieder geval altijd bij binnenkomst de poten droog te maken en de hond eerst even op normale ‘kamertemperatuur’ te laten komen voordat hij lekker voor de open haard mag. 

Hou de oren in de gaten
Oren zijn gevoelige organen bij een hond. Gesmolten sneeuw kan weer opvriezen zodat de oren hier last van hebben. Hou de oren van je hond dus in de gaten en droog ze altijd goed af als je weer naar binnen gaat. 

Pas de hoeveelheid voedsel aan
Honden (en mensen) in de buitenlucht verbranden meer calorieën. Ook het aanpassen aan een koudere omgeving vraagt energie. Hou er dus rekening mee dat je hond wat meer moet eten tijdens de wintersport.


Wij wensen je veel sneeuwplezier!

Naar de nieuwspagina...