Hond is communicatiedeskundige (23-01-2012)

Uit een wetenschappelijk experiment is gebleken dat honden net zo gevoelig zijn voor menselijke communicatie als kinderen van een jaar of twee. Door het oppikken van verschillende signalen zijn honden in staat om van te voren al in te spelen op wat we gaan doen of wat we willen communiceren. 

In een experiment werden een aantal honden voor een televisie gezet. Op de televisie waren beelden van een persoon te zien. Aan beide zijden van de persoon stonden twee identieke potten. Er werden door de persoon verschillende signalen afgegeven. Door de oogbewegingen van de honden te volgen, werd gekeken op welke signalen en hoe ze reageerden. In de ene situatie keek de persoon de honden aan en zei met hoge stem ‘hallo hond’. Vervolgens keek hij naar één van de twee potten. In een andere situatie keek de persoon de hond niet aan en begroette hem met een lage stem. Vervolgens keek hij weer naar één van de twee potten.

Slimme hondDe honden bleken de blik van de mens veel vaker te volgen wanneer de mens eerst een signaal afgaf dat hij of zij wilde communiceren. Volgens de onderzoekers blijkt hieruit dat honden op dezelfde manier ontvankelijk zijn voor menselijke communicatie dan kinderen van jonge leeftijd. Dit zou vervolgens kunnen verklaren waarom sommige mensen hun honden als kinderen behandelen. Of de honden de signalen die mensen afgeven wanneer ze willen communiceren op dezelfde manier in hun hersenen verwerken als kinderen dat doen, is niet duidelijk.


Bron: Scientias

Naar de nieuwspagina...