Hond en hooikoorts. Kan dat? (19-03-2012)

Ja dat kan! 3-15% van de honden heeft er last van. Zodra het eerste stuifmeel door de lucht vliegt krijgt het dier last van klachten. Jeuk, roodheid, vachtproblemen en ontstekingen zijn de meest voorkomende symptomen.

Sommige dieren krijgen jeukende pootjes na het lopen door gras en gaan op hun poten kluiven. Andere dieren krijgen korstjes op hun kop of geïrriteerde ogen. Ook op de luchtwegen kan stuifmeel een ‘astmatische’ reactie veroorzaken, net als bij de mens.

Hooikoorts, oftewel pollenallergie, is een allergische reactie op stoffen die door de hond worden ingeademd of door stoffen die op de huid terechtkomen. De eerste verschijnselen van de allergie treden meestal al voor de leeftijd van 3 jaar op. Deze aandoening komt meer dan gemiddeld voor bij de volgende rassen: Schnauzer, Duitse Herder, Boxer, Labrador, Golden Retriever, Poedel, West Highland White, Cairn, Jack Russel en Foxterriër. Wanneer u allergische klachten bij uw dier waarneemt die jaarlijks terugkeren en (vaak) vrij plotseling – met name in het voorjaar en de zomer – de kop opsteken, is een pollenallergie niet uitgesloten.

Hond en hooikoorts nieuw 

De meeste dieren met jeuk hebben echter geen allergie. De belangrijkste oorzaak voor jeuk blijven vlooien. Om vast te stellen of een dier allergisch is, is het dus van belang eerst alle andere oorzaken voor de huidproblemen uit te sluiten. Om een allergie vast te stellen kan de dierenarts, net zoals bij mensen, een allergie test doen waardoor je kunt vaststellen of een hond allergisch is maar ook waarvoor.

Kijk voor meer informatie op www.hondenplaza.nl

Naar de nieuwspagina...