Ook hond niet veilig voor teek (12-04-2012)

Wist je dat niet alleen jij, maar ook je hond ziek kunnen worden van een tekenbeet? Lees hier meer over dit gevaarlijke beestje, maar vooral hoe je jezelf en je hond kan beschermen.

Teken zijn hele kleine spinachtige parasieten die leven van bloed. Ze komen in het hele land voor, meestal zitten zij in de buurt van bomen, struiken of in hoog gras. Van maart tot oktober is de kans op een tekenbeet het grootst. Door een teek kan je de ziekte van Lyme krijgen, een infectieziekte die wordt overgebracht door de bacterie Borrelia burgdorferi. Na de tekenbeet kan er een kenmerkende rode huiduitslag ontstaan, die zich vaak ringvormig uitbreidt. Later kunnen diverse symptomen ontstaan en kan het leiden tot o.a. neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten) en cardiologische (hart) klachten.

Teek

Tijdens de week van de teek, 26 maart t/m 1 april 2012, hebben verschillende partijen aandacht gevraagd voor het risico op tekenbeten.  Om een nare ziekte te voorkomen, is het belangrijk om jezelf en je hond na een wandeling te controleren. Hoe sneller de teek verwijderd wordt met een (teken)pincet, hoe kleiner de kans op besmetting. Op de website Tekenradar.nl , een initiatief van Wageningen University en het RIVM, kan je een indicatie voor het totaal aantal teken per gebied vinden.

Bron: Tekenradar.nl

Naar de nieuwspagina...