Voorkom aanschaf pup uit Oost-Europa (15-04-2012)

Nog altijd zijn er veel pups te koop die afkomstig zijn uit Oost-Europa. Veel dierenrechtenorganisaties strijden al jaren tegen deze ‘puppyfabrieken’. Zo ook de Dutchypuppy Foundation. Lees hier dan ook meer over het aanschaffen van een verantwoord gefokte pup. 

De open grenzen binnen de EU maken het de puppyhandelaren heel gemakkelijk. De consument speelt een belangrijke rol in deze illegale hondenhandel. De pups zijn goedkoop en snel beschikbaar. Door het blijven kopen van deze pups wordt deze handel dus in stand gehouden.

Zieke pups

De moederhond en de pups leven in te kleine, vieze kooien waar ze nauwelijks in kunnen bewegen. De pups worden veel te vroeg bij hun moeder weggehaald en getransporteerd naar Nederland. Onderweg sterven een aantal pups door virale infecties en de pups die de lange reis wel hebben doorstaan zijn getraumatiseerd. De pups zijn niet gevaccineerd tegen diverse hondenziektes en tijdens het vervoer krijgen zij geen eten en water. Eenmaal in Nederland worden de pups door handelaren tegen lage prijzen met vervalste papieren aangeboden. De verkoop vindt plaats in dierenwinkels of de puppy’s worden weer doorverkocht naar andere Europese landen. Ook Internet heeft een grote rol gekregen als anoniem verkoopmedium. Met deze afschuwelijke methode willen handelaren snel veel geld verdienen. De puppykoper wordt de dupe; de hond wordt ziek met als gevolg hoog oplopende dierenartskosten of de pup gaat zelfs dood.

Pup Oost-Blok1

Zoek een gezonde en verantwoord gefokte pup

De Dutchypuppy Foundation adviseert geen pup uit Oost-Europa te kopen uit medelijden (impulsaankoop) om te voorkomen dat de illegale puppyhandel in stand wordt gehouden. Zoek een gezonde en verantwoord gefokte pup. Geen pups uit voorraad of bezorging aan huis. Pups mogen op zijn vroegst met zeven weken weg van de moederhond. Kijk goed naar het gedrag van de moederhond en de pups. Een goede fokker wil weten naar wie de pup gaat en stelt allemaal vragen. Puppy’s groeien op in huis, in een schone omgeving. Daarnaast is het belangrijk dat ze zijn gesocialiseerd met alle dagelijkse dingen waar ze in de toekomst mee te maken krijgen zoals mensen, dieren, en geluiden. Vraag de fokker naar het entingsboekje en bewijs dat de pup gechipt is.

Naar de nieuwspagina...