VIERVOETERS helpt zwerfhonden in de Oekraïne (16-04-2012)

De komende maanden zijn specialisten van de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIERVOETERS in de Oekraïne aanwezig om duizenden zwerfhonden in diverse Oekraïense steden te behoeden voor de dood. 

Het bericht over het doden van honden in Oekraïne in aanloop naar het Europese Kampioenschap voetbal heeft de afgelopen maanden mensen in heel Europa geschokt. Langdurige en intensieve onderhandelingen met de Oekraïense overheid hebben er toe geleid dat eind maart een konvooi van VIERVOETERS werd verwelkomd in Kiev door de Oekraïense minister voor Ecologie en Natuurlijke Hulpbronnen. Het doel van het team van VIERVOETERS in Oekraïne is om duizenden zwerfhonden te kunnen steriliseren, castreren, vaccineren en voorzien van een oorchip om ze vervolgens weer vrij te laten in hun eigen territorium.

“Wij zijn volledig toegewijd aan het helpen van zwerfdieren én mensen in de Oekraïne. Dit doen we met behulp van de enige positieve en praktische oplossing: een lange-termijn castratieproject met de vastbeslotenheid om zwerfhondenpopulaties te beperken en het werken aan meer humaniteit tegenover dieren,” zei Helmut Dungler, directeur van VIERVOETERS Internationaal bij de persconferentie. “ Maar dit is alleen mogelijk als de overheid van de Oekraïne zich volledig inzet om een nationaal verbod op het afmaken van zwerfhonden te realiseren.”

De minister heeft hen volledige steun toegezegd bij de implementatie van dit grootschalig castratie- en vaccinatieproject.

Mobiele kliniek VIERVOETERS

Het team van VIERVOETERS bestaat uit dierenartsen, specialisten en vrijwilligers uit meer dan twaalf verschillende landen. In de Oekraïne hebben ze de beschikking over vier mobiele klinieken, een berenambulance en zes reddingsauto’s. De bedoeling is dat ze actief zijn in de steden waar de Europese kampioenschappen plaatsvinden o.a. Kiev, Lviv, Charkiv en Donezk. Maar ook andere steden hebben hun aandacht.

Activiteiten die onmiddellijk gestart worden, zijn het castreren van de honden in Kiev, inclusief de asielhonden en het maken van logistieke voorbereidingen voor activiteiten die plaats gaan vinden in verschillende steden in het land. Tegelijkertijd wordt er samen met experts uit de Oekraïne een intensieve training gegeven aan de dierenartsen.

Het project in de Oekraïne wordt ondersteund door de Franse stichting 30 Millions d’amis. VierVoeters coördineert haar acties nauw met de Verenging van Dierenbeschermingsorganisaties in de Oekraïne (AZOU), SOS Animals Kiev en andere lokale dierenwelzijnsinitiatieven. 

Je kunt het project van VIERVOETERS in de Oekraïne volgen op www.facebook.com/fourpaws.org

Meer weten over VIERVOETERS? Kijk op www.vier-voeters.nl

Naar de nieuwspagina...