Je hond leren zwemmen (24-04-2012)

Bijna alle honden kunnen van nature zwemmen. Maar niet alle honden springen uit zichzelf enthousiast het water in. Ze moeten vaak eerst zelf ervaren hoe leuk het is. Maar dit kun je ze leren!

Er zijn een aantal manieren die je kunt gebruiken om je hond te leren zwemmen. Wat je vooral NIET moet doen is je hond oppakken en in het water gooien. Dit levert vaak een paniekreactie op waardoor de hond vervolgens niets meer met water te maken wil hebben. Bovendien krijgt zijn vertrouwen in zijn baas een flinke deuk.

Wat je wel kan doen is het volgende:

Zwemmen met een andere hond
Wanneer een andere hond het voorbeeld geeft om het water in te gaan (bijvoorbeeld achter een bal aan) is de kans groot dat jouw hond het voorbeeld volgt en het ook voorzichtig gaat proberen.

Met behulp van een speeltje
Honden die graag speeltjes ophalen kun je verleiden door het speeltje in het water te gooien. Gooi het de eerste keren op de kant en vervolgens steeds iets verder het water in.

Zelf mee gaan zwemmen
Ga zelf het water in en roep je hond naar je toe. Komt de hond naar je toe hou je armen zo hoog mogelijk in het water en duw hem dan zachtjes op zijn borst van je af. Hondennagels kunnen pijnlijke striemen veroorzaken op je huid

Oefenen aan de riem
Ga naar een strandje en neemje hond aan de riem mee naar het water. Loop evenwijdig langs het water wat heen en weer en zorg dat je hond blijft volgen. Loop steeds dichter langs het water maar zorg dat je hond je goed blijft volgen. Gaat dit goed, loop dan steeds iets dieper het water in totdat het moment komt dat je hond moet zwemmen. Ga direct terug wanneer je hond in paniek dreigt te raken. Als hij op deze manier vertrouwd is geraakt aan het water, kun je hem ook los van de riem meenemen en eventueel zwemmen met hem zwemmen in dieper water.

Sommige rassen hoeven je het zwemmen niet te leren. Andere rassen zullen het eerst wat eng vinden. Maar als ze er eenmaal mee vertrouwd zijn, vinden ze het vaak geweldig. Voor deze honden geldt; even doorzetten dan komt het plezier vanzelf. Maar als een hond het na een paar pogingen echt niet zitten om zijn pootjes nat te maken, moet je je afvragen of je niet beter een ander spelletje met hem kan doen!

Welke honden mogen of kunnen niet zwemmen? 

 • met jonge pups kun je beter niet gaan zwemmen. Ze zijn nog niet hard genoeg en kunnen eerder ziek worden.
 • honden die door het water last krijgen van hun oren of diarree en eventueel overgeven.
 • honden met een korte snuit zoals de Engelse Bulldog en de Boston Terriër.
 • honden met korte poten en een zwaar lichaam b.v. een Basset.

Zwemmende hond
Wanneer en waar kun je je hond beter niet laten zwemmen?

 • wanneer het water erg koud is want dan kunnen de spieren verkrampen.
 • in sloten of kleine poelen.
 • in water dat vaak aan het eind van de zomer zo opgewarmd is dat een flinke algengroei heeft plaats gevonden. Hier kunnen honden jeuk van krijgen.
 • als de zee te ruw is of in geval van aflandige wind of een sterke onderstroming.
 • als je hond jeuk krijgt van het zoute water van de zee. 
 • als je hond ziek is of een hele slechte conditie heeft, want zwemmen kost veel meer energie dan bijvoorbeeld naast de fiets lopen.

   

www.hondenplaza.nl

Naar de nieuwspagina...