Honden, koeien en een gevarlijke parasiet (10-05-2012)

Wat is er nou fijner dan dat je je hond los kan laten lopen in het buitengebied? Samen even de benen strekken. Maar weet je dat het losloopgedrag van je hond abortussen op kan leveren bij koeien? En dat je hond hier vervolgens weer ziek van kan worden?

De veroorzaker van deze problemen is de parasiet Neospora. Dit is een parasiet die in honden én koeien leeft. De overdracht van de parasiet loopt in een cirkel; van hond naar koe en van koe naar hond.

Hondenpoep kan besmet zijn met Neospora Caninum. Honden hebben die besmetting eerder opgelopen in een weiland of door het eten van rauw vlees. In de hond plant de parasiet zich voort door eitjes te produceren. Deze eitjes komen met de ontlasting weer naar buiten. Wanneer de hond poept in een weiland waarvan het gras gebruikt wordt als voer voor de koeien kunnen de eitjes de koe besmetten.

Deze besmetting heeft bij het vee vaak grote gevolgen zoals:

  • doodgeboren of verminkte kalveren
  • vruchtbaarheidsproblemen
  • verminderde melkgift


Van de kalfjes die nog wel levend geboren worden, is tachtig procent ook weer besmet. En eenmaal besmet is levenslang besmet. Want medicijnen of vaccins tegen Neospora zijn er niet.

Hond en koe

Honden die loslopen in de buurt van koeien zoals in een weiland of op een veehouderij kunnen vervolgens weer eenvoudig besmet worden met de parasiet door bijvoorbeeld contact met vruchtwater, nageboorte of verworpen vruchten van de koeien. Een Neospora-besmetting bij je hond merk je in de meeste gevallen echter niet. Echter zijn er wel gevallen bekend van verlammingsverschijnselen en zelfs sterfte bij jonge pups.

Dus: Voorkom dat je hond besmet wordt. En zorg dat jouw hond op zijn beurt geen koeien kan besmetten. Laat je hond daarom liever niet los lopen in weilanden. En wanneer hij daar wel zijn behoefte doet, ruim dit dan op.

 

Bron: Kenniscentrum Recreatie

Naar de nieuwspagina...