Dierenbescherming luidt noodklok: opvangcentra in zwaar weer (21-05-2012)

Alle 41 dierenopvangcentra van de Dierenbescherming zitten in financiële nood. Veel centra balanceren zelfs op de rand van een faillissement. 

Volgens Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming is dit te wijten aan de lokale overheden die hun verplichtingen niet nakomen én de economische crisis. Wettelijk gezien is het volgens de Dierenbescherming de taak van gemeenten om alle kosten voor de dierenopvang volledig voor hun rekening te nemen. Echter in de praktijk weigeren veel gemeenten dit volgens Dales te doen. De gemeenten betalen 5 miljoen van de werkelijke kosten van 9 miljoen.

De rest wordt op vrijwillige basis aangevuld door de Dierenbescherming. Maar door de economische crisis nemen ook de inkomsten van de Dierenbescherming, zoals giften en donaties, af. Het gevolg is dat elk dierenopvangcentrum tussen de 40.000 en 70.000 euro in het rood staat.

De Dierenbescherming vindt dat de lokale overheden hun verplichtingen na moeten komen en de kosten voor basale verzorging en huisvesting volledig moeten dekken. Wanneer dat niet gebeurt, kunnen de opvangcentra, die per jaar 7.500 honden en 24 duizend katten opvangen, niet voortbestaan.

 

Bron: Dierenbescherming

Naar de nieuwspagina...