Met je hond op reis naar het buitenland (08-06-2012)

Wanneer je jouw hond mee naar het buitenland wilt nemen, krijg je te maken met de buitenlandse wet- en regelgeving. Voor het vervoer van dieren binnen de EU zijn er algemene regels en daarnaast gelden voor bepaalde Europese landen aanvullende regels.

De volgende algemene regels gelden voor het vervoer van honden, katten en fretten:

  • De dieren moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort.
  • De dieren moeten ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës) tenminste 21 dagen voor de reis.
  • De dieren moeten geïdentificeerd zijn, sinds 3 juli 2011 is alleen de chip toegestaan.
  • Wanneer je met meer dan vijf dieren reist, valt jouw reis voor de wet- en regelgeving meestal onder de categorie ‘commercieel verkeer’. In dat geval kunnen er andere regels gelden! Voor niet-commercieel verkeer van meer dan vijf dieren moet een VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) aangestelde dierenarts de dieren certificeren.

 

Bepaalde Europese landen kennen daarnaast nog aanvullende regels, zoals bijvoorbeeld parasietenbestrijding. Ook zijn er verschillende regels bij dieren jonger dan 3 maanden, die nog niet tegen rabiës ingeënt kunnen worden.

Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) staat een lijst met de eisen per land.

reizen buitenland2

Naar de nieuwspagina...