Hond leeft oprecht mee met baasje (17-06-2012)

Een hond die je troost wanneer je verdrietig bent. Echt waar of beelden we ons dat maar in?

Nieuw onderzoek wijst erop dat honden in zo’n situatie inderdaad met ons meeleven. En ze geven niet alleen steun aan hun verdrietige baasjes, maar ook aan vreemden zo blijkt uit een onderzoek.

In het experiment werden achttien honden van verschillende leeftijden en verschillende rassen geobserveerd. De honden werden in een kamertje geplaatst. Soms met hun baasje. Soms met een vreemde. De persoon in de kamer deed vervolgens alsof hij moest huilen, alsof hij neuriede of alsof hij een gesprek voerde. De onderzoekers observeerden wat de honden deden.

De honden reageerden opvallend vaker op mensen die huilden dan op mensen die neurieden. Vijftien van de viervoeters staakten hun activiteiten en benaderden de droevige persoon meteen. Ze raakten hem of haar op een geruststellende manier aan. Ze maakten hierin geen onderscheid tussen hun eigen baasje en de vreemde persoon. Op de mensen die een gesprek voerden, reageerden ze helemaal niet.

Het feit dat de honden onderscheid maakten tussen huilen en neuriën, wijst er volgens de onderzoekers op dat de reactie op het huilen niet alleen opgewekt werd uit nieuwsgierigheid. Een hond zou dus wel degelijk verdriet herkennen en echt uit medeleven reageren hierop.

Bron: Scientias

Naar de nieuwspagina...