Onderzoek naar doorfokken hondenrassen (14-07-2012)

Leuk zijn ze, die kleine hondjes met hun kenmerkende uiterlijkheden. Helaas zijn de korte snuitjes en bolle kopjes vaak het resultaat van het doorfokken van een bepaald ras en leidt dit niet zelden tot lichamelijke problemen. 

Staatssecretaris Henk Bleker van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie  en de Tweede Kamer willen hiervan af. Bleker heeft aangekondigd dat hij een onderzoek begint naar veel voorkomende erfelijke gebreken die het gevolg zijn van het doorfokken van hondenrassen. Het onderzoek start bij de Franse bulldog en de chihuahua, twee soorten waar veel zorgen over zijn.

Een bekende aandoening bij Franse bulldogs is dat hun luchtpijp vaak te nauw is. Ze zijn hierdoor vaak erg benauwd en er is een groot risico op een tekort aan zuurstof, voornamelijk bij erge stress, warmte en vochtig weer. Dit kan levensbedreigend zijn. Daarnaast zijn de kopjes van pups soms zo groot dat een natuurlijke geboorte niet mogelijk is.

Het doorfokken van de chihuahua heeft geleid tot, volgens bepaalde kopers, mooie ronde kopjes. Maar dit esthetische kenmerk kan bij doorfokken tot waterhoofden, zwakke schedels of hersenletsel leiden.

Andere rassen worden op een later moment doorgelicht. Met de resultaten van het onderzoek wil de bewindsman de fokkers en rasverenigingen aanspreken op welzijns- en gezondheidsproblemen. Samen met het sinds begin dit jaar verplichte chippen en registeren van puppy’s hoopt Bleker op deze manier misstanden in de handel en fokkerij beter aan te kunnen pakken.

Bron: Telegraaf.nlVK.nl

Naar de nieuwspagina...