Hou je hond koel (25-07-2012)

Een speciaal informatiebord en flyers van de Hondenbescherming moeten baasjes waarschuwen voor de gevaren van het warme weer.  Met name het achterlaten van de hond in een warme auto krijgt alle aandacht. Want helaas, ondanks alle berichten, gebeurt het nog regelmatig dat een hond in en auto bezwijkt aan de gevolgen van oververhitting.

De baas gaat boodschappen doen of naar het strand, de hond kan niet mee en moet in de auto wachten. Veel mensen denken dat wanneer de hond voldoende zuurstof krijgen dit geen kwaad kan. Niets is minder waar.  Het verblijven in een warme auto is voor een mens al geen pretje, maar voor een hond kan dit binnen een paar minuten al fataal zijn. Dus ook met raampjes op een kier kan een hond binnen enkele minuten aan de warmte bezwijken in de opgesloten auto.

Hou je hond koelHonden zweten namelijk niet zoals mensen. Zij raken hun warmte kwijt door te hijgen en via hun voetzolen. Een hond kan daardoor niet tegen al te hoge temperaturen. Bij oververhitting wordt het bloed dik en stroperig, waardoor het niet meer kan worden rondgepompt. Dit kan al binnen enkele minuten leiden tot een onomkeerbaar coma en de dood.

De inspecteurs van de Hondenbescherming controleren iedere zomer extra op honden die in auto’s worden achtergelaten. Mocht jij zelf een hond aantreffen die oververhit dreigt te raken, twijfel dan niet maar onderneem zo spoedig mogelijk actie. Wanneer de eigenaar niet op te sporen is, bel dan de politie of dierenambulance.

Als het echt een kwestie is van leven of dood, kun je een ruitje inslaan om de hond te bevrijden. Deze handeling om het dier te redden wordt gezien als ‘zaakwaarneming’ en is een juridische constructie waarbij u optreedt in het belang van een ander.

Een oververhitte hond moet zo snel mogelijk naar een dierenarts. Intussen kun je de hond zoveel mogelijk laten afkoelen door natte en koele (géén ijskoude) doeken over hem heen te leggen.

 

Kijk hier voor tips om uw hond koel te houden

Bron: Hondenbescherming

Naar de nieuwspagina...