Pas op voor blauwalg (17-08-2012)

Begin augustus is er een hond overleden aan vergiftiging door blauwalg, nadat deze gezwommen had in een kreek bij Ouwerkerk. Wees alert en laat je hond niet zwemmen in stilstaand water.

 

Wat zijn blauwalgen?

Als de temperaturen buiten flink oplopen, kunnen blauwalgen massaal de kop opsteken. Vooral stilstaand, voedselrijk water vormt een ideaal milieu voor blauwalgen. Sommige blauwalgen produceren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mensen en voor dieren.

Blauwalgen maken het water troebel en zuurstofarm, waardoor stankoverlast en vissterfte kan optreden. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een blauwgroene laag die op olie lijkt. Door beweging in het water (bijvoorbeeld door zwemmers, honden of de wind), komen er stukjes van de algenmat los.

Besmetting en symptomen

Omdat honden veel water drinken lopen zij een groter risico om algen binnen te krijgen. Ook likken zij de vacht na het zwemmen schoon en kunnen zo een besmetting oplopen. Een paar klontjes van deze blauwalg kan voor de hond al binnen enkele uren dodelijk zijn! Honden die vergiftigd werden door blauwalg kregen last van braken, trillen, schuimbekken en stuiptrekken. Ook kregen ze ademhalingsproblemen, epileptische verschijnselen en verlammingen.

Voorkom blauwalgvergiftiging

De zwemgebieden in Nederland worden regelmatig gecontroleerd op de groei van blauwalgen, maar veel honden zwemmen juist buiten de zwemgebieden, waar geen controle van het water is. Wees alert wanneer je jouw hond laat zwemmen of buiten laat drinken. Wanneer jouw hond na het zwemmen ziek wordt, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.

 

Bron: Rijksoverheid

Naar de nieuwspagina...