Ludieke actie ‘Tik in die ruit’ (18-08-2012)

Gisterochtend voerden de Dierenbescherming een ludieke actie uit; ‘hond achtergelaten in hete auto: tik in die ruit!’ Aan de Scheveningse Boulevard tikte Dierenbescherming directeur Frank Dales een autoruit in met behulp van een ANWB lifehammer.

Met deze actie roept de Dierenbescherming iedereen op om tijdens deze hete dagen een hond te bevrijden die in een dichte, geparkeerde auto zit. Volgens de Dierenbescherming heb je in deze situatie het recht om een dier te bevrijden uit een snikhete auto.

Tijdens de actie kregen voorbijgangers tekst en uitleg en als presentje een door de ANWB beschikbaar gestelde lifehammer (puntig hamertje om in noodgevallen een autoruit mee in te slaan). De Dierenbescherming vindt het onbegrijpelijk dat ook dit zomerseizoen bijna ieder weekend weer sprake is van honden die in bloedhete auto’s zijn achtergelaten. Het devies luidt dan ook: ‘sla onmiddellijk alarm of ga direct over tot actie’.

Tik niet zomaar een ruit in

In reactie op het advies van de Dierenbescherming zegt de Raad van Korpschefs:’tik niet zomaar een ruitje in’. Wat de juridische gevolgen zijn voor degene die ongevraagd iemands autoruit inslaat, is in dit geval niet helemaal duidelijk. Het hangt af van de omstandigheden of er sprake is van een noodsituatie. Een woordvoerder van de Raad adviseert mensen eerst alternatieven te zoeken, zoals 144 bellen. Ook hulp inroepen van omstanders is verstandig, zodat er gezamenlijk een besluit genomen kan worden.

De Dierenbescherming ervaart dat het soms letterlijk om seconden gaat. Oververhitting kan fataal aflopen voor honden.

hitte actie

Bron: Dierenbescherming en Telegraaf

Naar de nieuwspagina...