Belgische dierenartsen luiden alarmbel puppyleed (18-09-2012)

Vanavond is op VTM een reportage te zien over de invoer van pups uit Oost-Europa. Belgische dierenartsen merken dagelijks dat er kwetsbare en zieke pups over de toonbank gaan, ook bij erkende handelaren.

Vorig jaar werden ongeveer 20.000 jonge hondjes uit Slovakije, Hongarije, Tsjechië en Polen in België geïmporteerd en in het reguliere circuit verkocht. Jaarlijks zijn dit ruim 660 transporten.

Een dierenarts uit Genk zegt in de reportage: “Als je ziet wat we hier over de vloer krijgen, dat is om tranen met tuiten te wenen”. Volksvertegenwoordiger Willem-Frederik Schiltz heeft het probleem van de zieke honden op de politieke agenda gezet, nadat een dierentransport vanuit Slovakije betrokken raakte bij een verkeersongeluk. 90% van de pups waren bestemd voor de Belgische markt. De Duitse dierenbescherming werd erbij gehaald en onderzocht de hondjes. De dieren waren duidelijk jonger dan op hun paspoort staat. Daarnaast zijn de hondjes niet gevaccineerd zoals het hoort.

 puppyleed telefacts

De uitzending is vanavond te zien om 21.35 uur op de Belgische televisiezender VTM.

Naar de nieuwspagina...