Ontbijtje? Ja graag! (16-10-2012)

Net als mensen hebben ook honden ook baat bij een goed ontbijt. Uit onderzoek blijkt dat honden die een ontbijtje achter de kiezen hebben effectiever in staat zijn een opdracht uit te voeren dan honden met een lege maag.

De onderzoekers verzamelden een aantal honden waarvan ze het ene deel wel lieten ontbijten en het andere deel niet. De honden die hadden ontbeten namen of een half of anderhalf uur later deel aan het experiment.

Aan het begin van experiment moesten alle honden 10 minuten stilzitten voordat ze op zoek mochten gaan naar voedsel dat in de ruimte was verstopt. Door de honden eerst 10 minuten stil te laten zitten, werd hun zelfcontrole behoorlijk op de proef gesteld. Uit eerder onderzoek is gebleken dat honden, net als mensen, wanneer hun zelfcontrole ‘op’ is veel meer risico’s nemen omdat ze minder geconcentreerd zijn.

Het resultaat was dat de honden die een half uur na hun ontbijt aan het experiment deelnamen, veel accurater naar het verstopte voedsel zochten dan de honden die helemaal nog niet ontbeten hadden. De honden die anderhalf uur na hun ontbijt gingen zoeken, scoorden niet veel beter dan honden die niet ontbeten.

Dit onderzoek suggereert dat ontbijt ervoor zorgt dat honden nadat ze eerst zijn afgeremd (tien minuten stilzitten) daarna beter kunnen zoeken, omdat ze voldoende energie hebben voor de cognitieve processen die daaraan ten grondslag liggen, concluderen de onderzoekers. “Het consumeren van een ontbijt heeft een positief, maar kortstondig effect op het geheugen van honden.”

 

Bron: Scientias

Bekijk hier de video van Ginger die gek is op ontbijten

 

Naar de nieuwspagina...