Castratie zorgt voor lang leven (16-04-2013)

Nieuw onderzoek wijst erop dat het onvruchtbaar maken van uw hond de levensduur van uw trouwe viervoeter wel eens kan verlengen. En dat niet alleen: de castratie verandert ook de kans op bepaalde (dodelijke) aandoeningen.

Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Georgia in het blad PLoS ONE. Ze baseren hun conclusies op een analyse van de gegevens in een grote database. Deze database bevatte de gegevens van meer dan 40.000 honden die tussen 1984 en 2004 hun laatste adem hadden uitgeblazen.

Langer leven
De gecastreerde honden in deze database bleken gemiddeld zo’n 9,4 jaar oud te worden. Dat is aanzienlijk ouder dan – zoals de onderzoekers ze aanduiden – ‘intacte honden’ die gemiddeld na 7,9 jaar het loodje legden. “Er is veel onderzoek gedaan naar de kosten die voortplanting met zich meebrengt en wat we bij verschillende soorten hebben gezien, is dat wanneer je jezelf voortplant, je niet zo lang leeft,” vertelt onderzoeker Kate Creevy. “De vraag die dat oproept, is: waarom zou je op jongere leeftijd sterven als je nageslacht hebt?”

Doodsoorzaak
Uit het onderzoek blijkt dat honden die gecastreerd waren een grotere kans hadden om te sterven aan de gevolgen van kanker of een autoimmuunziekte. Honden die nog goed functionerende geslachtsorganen hadden, bleken vaker te sterven aan infectieziekten en trauma’s (fysieke verwondingen). “Intacte honden sterven nog steeds aan kanker,” benadrukt onderzoeker Jessica Hoffman. “Maar kanker is een vaker voorkomende doodsoorzaak voor honden die gecastreerd zijn.”

Het baasje
Als je van plan bent om je hond te casteren, dan moet je je bewust zijn van de mogelijke risico’s van ziekten die samenhangen met het immuunsysteem en kanker en als je je hond niet castreert, moet je een oogje in het zeil houden als het gaat om infecties en trauma’s.”

 

Bron: Scientas

Naar de nieuwspagina...