Groenhorst Barneveld helpt zwerfhonden in Roemenië – help jij mee? (21-04-2013)

Waar is een betere leerschool voor studenten dan in een omgeving waar het écht nodig is? Leerlingen van het Groenhorst College in Barneveld vertrekken in mei naar Câmpalung, Roemenië, om een bijdrage te leveren aan de oplossing van het zwerfhondenprobleem in deze stad.

groenhorst-roemenie En dat is hard nodig, want er zwerven ten minste 10.000 honden, die vaak slecht behandeld worden door de plaatselijke bevolking. Het aantal honden blijft alleen maar stijgen, omdat er niet genoeg geld en mankracht is voor castratie- en sterilisatieacties. De Roemeense overheid heeft inmiddels een eigen – zo goedkoop mogelijke – oplossing bedacht voor het probleem; de dieren worden naar zogenaamde ‘killing stations’ gebracht, waar ze worden doodgegooid of heet asfalt over zicht heen krijgen. Een ‘oplossing’ die niets heeft bijgedragen; gebleken is dat de ‘massamoorden’ van 2001 tot 2007 geen nut hebben gehad, en alleen maar geld – en onnodig veel dierenleed – hebben gekost.

Het plaatselijke asiel, Pro Anima, probeert te doen wat ze kunnen, maar hebben vaak een gebrek aan (goede) middelen. Ruim 700 honden worden achter gammele hekwerken gehouden, er is een primitieve operatiekamer met beperkte voorzieningen, er is een gebrek aan antibiotica en pijnstillers.

Hulp voor de honden in Câmpalung
Daarom vertrekken zeventien leerlingen en acht leraren, waaronder zes dierenartsen van het Groenhorst College in Barneveld op 13 mei naar Câmpalung. Zij gaan helpen met het steriliseren, castreren en oormerken van zwerfhonden. Ook wordt er voorlichting gegeven op scholen en wordt het asiel Pro Anima geholpen met de verbouwing en uitbreiding.

groenhorst-roemenie2Dierenarts Onno Drent, een van de initiatiefnemers van het project en dierenarts/leraar aan het Groenhorst Barneveld, legt uit waarom hij dit project is gestart: “De problemen met de straathonden in Roemenië zijn, net als in Zuid-Europa, algemeen bekend. In 2007 hebben enkele docenten en leerlingen van het Groenhorst Barneveld het idee opgevat om mee te gaan werken aan deze acties. Na een oriënterend bezoek aan Roemenië is de plaats Câmpulung uitgekozen om een CNR-project (collect, neuter and return) te starten.”

“We verblijven op de campus van de Pedagogisch Academie in Campulung. Door de contacten met deze school uit te breiden, proberen we ook de kennis over de straathonden en de CNR-acties te verspreiden, zodat deze acties meer algemeen worden in het land.”

Ook jij kunt hierbij helpen!
Eten, medicijnen, materiaal voor verbetering van de faciliteiten van het asiel – er is veel geld nodig om dit project tot een succes te brengen.

Je kunt zelf geld doneren op rekeningnummer 43.76.29953 ten name van St. Aeres Bureau Buitenland – en vraag je vrienden en familie om ook te doneren. ‘Like’ de Facebook-pagina van dit project om er meer bekendheid aan te geven. En heb je een bedrijf en kun je (medische) spullen doneren? Neem dan contact op met Erina Klooster via erinnaklooster@hotmail.com.

Naar de nieuwspagina...