Naar buiten met die hond (05-05-2013)

Wist je dat er meer dan 2 miljoen honden in Nederland zijn? Daarom enkele tips, zodat we rekening met elkaar houden, ergernissen kunnen voorkomen en de omgeving leefbaar houden.

1. Ruim de uitwerpselen van je hond altijd op

Neem tijdens het uitgaan met de hond zakjes mee en ruim de uitwerpselen van je hond op. Deponeer de gevulde zakjes in de speciaal daarvoor bestemde afvalbakken. Wist je dat hondenpoep wel een paar dagen tot een aantal weken kan blijven liggen?

2. Houd je hond aangelijnd

Lijn je hond altijd aan binnen de bebouwde kom en daar waar het aangegeven staat. In de toegestane losloopgebieden kan je je hond loslaten, maar blijf altijd alert. Het is netjes als je je hond in een bos even aanlijnt, zodra je andere hondeneigenaren tegenkomt. Je weet namelijk nooit hoe honden op elkaar reageren. Ook al doet jouw hondje niets, het kan zomaar gebeuren dat ze elkaar aanvallen. Houd rekening met elkaar en lijn je hond bij twijfel aan.

3. Lijn je hond aan als…

je kinderen ziet spelen in het bos en als fietsers of ruiters je tegemoet komen. Ook bij passerende wandelaars en joggers is het attent om je hond aan te lijnen, zodat zij ongehinderd hun weg kunnen vervolgen.

4. Laat je hond niet naar een aangelijnde hond lopen

Niet iedere eigenaar wil dat zijn of haar hond met andere honden speelt. De hond kan kreupel zijn, niet gezond, agressief of loops. Houd daarom gepaste afstand als je honden aangelijnd ziet.

Als je een hond tegenkomt met een geel lintje of iets anders geels om de nek, betekent dit dat deze hond grote afstand moet behouden van andere honden. Dit ‘gele hond teken’ is iets nieuws en waarschuwt anderen extra afstand van de hond te houden.

5. Laat je kinderen geen vreemde honden aaien

Niet iedere hond is een huishond en even aardig, ook al zien ze er heel lief uit. Er zijn ook politiehonden, blindengeleidehonden of jonge hondjes die buiten getraind of uitgelaten worden. Niet iedere eigenaar vindt het leuk dat kinderen ongevraagd hun hond aaien. Vraag hiervoor altijd eerst toestemming aan de eigenaar.

Geniet allemaal met en zonder hond van een welverdiende dag buiten in de natuur.

 

Bron: De Telegraaf

Naar de nieuwspagina...