Waarom je hond verdacht veel op je lijkt (19-08-2013)

Je hoort het vaak: honden lijken op hun baasjes. Herken jij ook veel van jezelf in jouw hond?

Hondje_baasje_3Een onderzoek van de Britse Bath Spa Universiteit toonde aan dat zo’n 60 procent van de baasjes aan de juiste hond gekoppeld kan worden. Verschillende proefpersonen moesten poedels, labradors en Staffordshire Bull Terriërs vergelijken met hun baasjes. De onderzoekers testten ook of de baasjes, naar aanleiding van hun eigen persoonlijkheid, een voorkeur hadden voor een bepaald ras. Dit bleek echter niet zo te zijn. De eigenaar van een pitbull hoeft dus echt niet minder vriendelijk te zien dan die van een Golden Retriever!

Maar wat is nu een verklaring voor het feit dat baasjes op hun honden (gaan) lijken? Want toevallig blijkt dat niet te zijn, want onbewust speelt een aantal punten, dat dit fenomeen verklaart, een grote rol.

Uiterlijk: de eerste indruk telt
Natuurlijk heb je je viervoeter gekozen op basis van zijn of haar uiterlijk, zo werkt het nu eenmaal. Dat schattige snoetje, dat kwispelende staartje, die grote krullenbos? Allemaal dingen waar je op let, en op basis waarvan je je hond uitkiest. 

Hondje_baasje_2Welke stijl heeft je hond?
Gek genoeg voelen we ons eerder aangetrokken tot iemand met dezelfde stijl als wij, dan voelen we eerder een band met diegene. Dit geldt dus ook voor honden! Ben je klein? Dan voel je eerder een band met een klein hondje. Heb je lang, blond haar? Grote kans dat je hond dat ook heeft? En niet geheel verrassend, kiezen lange mensen vaak voor een hond met lange poten.

Samen alles doen
Het liefst doe je alles samen met je hond. En dus kies je een hond die leuk vindt wat jij leuk vindt. Hou je van sport? Dan kies je vaak voor een wat sportievere hond, om er samen mee te hardlopen, te fietsen, of te zwemmen. En shopaholics kiezen vaak voor kleine hondjes, om er samen mee te shoppen (a la Paris Hilton…).

Voelt het vertrouwd?
Ben je gewend aan kleine honden, dan kies je later vaak ook een klein hondje. En grote kans dat kinderen die zijn opgegroeid met een Golden Retriever, later ook voor zo’n hond gaan. Mensen zijn geneigd hun huisdier te kiezen op basis van wat ze gewend zijn. Niet alleen ken je het dier goed, ook zul je merken dat het dier familietrekjes heeft!

Hoe langer, hoe beter
Naarmate jij en je hond elkaar langer kennen, zullen jullie steeds meer op elkaar gaan lijken. Dit is in elke relatie zo, dus waarom niet in de met je hond? Geloof het of niet, ook je hond gaat trekken van jou overnemen, niet alleen andersom. Van gezichtstrekken tot bewegingen van het lichaam. Je hond leert om zich als zijn baasje te gedragen.

Hondje_baasje_1

Bronnen: Plazilla, Girlscene

Naar de nieuwspagina...