Honden en dierproeven (09-09-2014)

Door de meesten van ons worden honden gezien als trouwe huisgenoten. Het is weinig bekend dat ze ook worden gebruikt als proefdieren. En dat vindt Proefdiervrij niet zo’n goed idee.

Stichting Proefdiervrij zet zich in voor een toekomst zonder proefdieren. Proefdiervrije technieken bestaan en er komen er steeds meer. Stichting Proefdiervrij helpt wetenschappers, ondernemers en de overheid bij de ontwikkeling van die nieuwe technieken. Door voorlichting te geven, partnerschappen aan te gaan en samen over proefdiervrije oplossingen na te denken.

Dierproeven op honden, hoe zit dat?

In 2012 werden 1645 honden geregistreerd als proefdier. Ze worden gebruikt in het onderwijs bij diergeneeskunde, en in wetenschappelijk onderzoek. In 2012 zijn er in het onderwijs 477 dierproeven gedaan op honden, om allerlei praktische behandelmethoden aan te leren. In het wetenschappelijk onderzoek worden honden o.a. gebruikt om voedseladditieven voor hondenvoer te testen, daarvoor zijn er 18 dierproeven gedaan. De ontwikkeling van geneesmiddelen vergde 797 honden.  531 dierproeven om geneesmiddelen voor de mens te testen zijn op honden gedaan. En 266 voor de ontwikkeling van diergeneesmiddelen. De overige proeven op honden worden gedaan om ziekten bij de mens (bijvoorbeeld hart- en vaatziekten) en dierziektes te onderzoeken. Ten slotte doet men ook onderzoek naar gedrag van honden.

Wat doet Proefdiervrij om proeven op honden te vervangen?

In het onderwijs

Proefdiervrij heeft samen met de universiteit van  Utrecht  en zo’n 70 dierenartsen uit de regio het dierdonorcodicil opgezet. Huisdiereigenaren kunnen hun overleden huisdier doneren aan de universiteit waar de honden worden gebruikt in het onderwijs. Voor anatomielessen bijvoorbeeld. Dat is een reële vervanging van proefdieren en het geeft studenten ook nog eens het goede voorbeeld.

Ook heeft Proefdiervrij een model gekocht voor het oefenen van het injecteren van honden, het prikpootmodel. Dit model is aangeboden aan het Wellantcollege te Houten, waar dierenartsassistenten worden opgeleid.

Testen van mogelijk giftige stoffen

 

Honden worden soms ook gebruikt om de giftigheid van stoffen die in de longen kunnen komen te testen. Honden worden gedwongen een stof in te ademen en worden aan het eind afgemaakt om te kijken of er in het lichaam problemen zijn ontstaan. Dat zijn  vreselijke proeven. Proefdiervrij heeft een project gefinancierd van het Leids Universitair Medisch Centrum. In dit project is een menselijk longmodel ontwikkeld waarmee stoffen getest kunnen worden. 

Naar de nieuwspagina...