Hond uit buitenland brengt hondsdolheid naar Nederland (20-02-2012)

Vorige week is bij een hond in Amsterdam hondsdolheid vastgesteld. De hond was gechipt en met een gezondheidsverklaring uit Marokko via Spanje naar Nederland vervoerd. 50 mensen die in aanraking zijn geweest met de hond zijn door de GGD gevaccineerd om de ziekte te voorkomen.

Hondsdolheid, of rabiës, is een gevaarlijke ziekte en is zeer besmettelijk voor de mens. Daarom heeft een dierenarts het hondje, dat nog maar 8,5 week oud was, moeten laten inslapen. Ook maakt dit goed duidelijk hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat je als eigenaar een gezond hondje in huis neemt. Bij honden uit het buitenland is extra opletten vereist.

Besmetting

Hondsdolheid, wordt veroorzaakt door een virus dat wordt uitgescheiden in speeksel. Bij bijten, maar ook door likken kunnen mensen en dieren besmet raken.

Al voordat dieren verschijnselen vertonen van hondsdolheid, zijn ze besmettelijk voor hun omgeving. Regio’s waar nog hondsdolheid heerst, zijn onder meer Oost-Europa en Noord-Afrika.

De besmetting van hondsdolheid bij dit hondje is bevestigd door het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad. Bij een vermoeden van een dierziekte wordt dit instituut altijd door de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingeschakeld om de monsters van het zieke dier te onderzoeken. Sinds 1991 is er in Nederland geen hondsdolheid meer bij huisdieren aangetroffen.

Bron: De Telegraaf/ANP

Naar de nieuwspagina...